Eerste dag downtown
Door: Johanna
Blijf op de hoogte en volg Johanna
30 Januari 2011 | Verenigde Staten, Austin
Ik ben vandaag naar het Capitool geweest, ik ben door 'downtown' gelopen, en heb ik Barton Springs met Zilker Park bekeken. Voor degenen met een snelle internetverbinding: ik heb geprobeerd een filmpje in elkaar te zetten van sommige plekken van downtown Austin...
Texas Capitol
Eerst maar eens naar de bus - die ik eerst miste. Ik ben Guadalupe Street afgelopen, een hoofdstaat van Austin die hier vlak bij mijn huis loopt, langs de campus en verder naar downlown loopt. Ondertussen heb ik cookies bij de Girl Scouts gekocht (net als in de film, jawel). Nadat ik de campus voorbij was, kwam ik op een gegeven moment bij het Texas Capitol aan, het regeringsgebouw van de staat Texas. Een groot gebouw, zelfs groter dan het Capitool dat in Washington staat. Ik ben naar binnen geweest, weliswaar word je gecheckt met een metaaldetector en zonodig door middel van fouilleren, maar goed, een openbaar gebouw is een openbaar gebouw.
Binnen het Capitol zit de Senate (senaat, eerste kamer), het House of Representatives (tweede kamer), de State Governor en de State Lieutenant, en nog een hele bak met 'ambtenaren'. Ik raakte aan de praat met een medewerker van het Capitol, die me vertelde dat Texanen dol zijn op alles wat oud is. Zoals het gebouw... Het Capitol is gebouwd in 1888! Wat nou, oud?
Downtown
Vanuit het Capitol ben ik verder zuidelijk gelopen via Congress Avenue. Hier staan hoge gebouwen, vaak kantoren van banken en advocaten. Ook weer "oude" gebouwen (van rond 1900), ik was dan ook in het "historical district" volgens allerlei bordjes, jaja... Eigenlijk viel 'downtown' me een beetje tegen. Ik verwachtte waarschijnlijk een soort binnenstad, weliswaar niet zoals in Nederland, maar in ieder geval iets als in Berlijn, waar ze met het Sony Center ook een nieuw centrum hebben gemaakt. Ik verwachtte in ieder geval een autoluwe zone. Niks van dat alles. Overal waren gewoon 2x2 rijbanen, en er waren een hoop auto's...
Ik heb de gezelligheid dus nog niet gevonden. Toen ik later vandaag mijn reisgids beter bekeek, las ik dat er ook een zuidelijke Congress Avenue is, en dat schijnt THE place to be te zijn. Daar ben ik vandaag niet geweest, volgende week wellicht.
Colorado river, Town Lake, Barton Springs
Door Austin loopt een rivier, de Colorado. Dat is overigens niet dezelfde Colorado die door de Grand Canyon loopt. Ten noorden van de rivier zijn de universiteit en mijn huis; ten zuiden van de rivier schijnen de winkelstraten te zitten, en is een groot park. Vandaag ben ik op zoek gegaan naar het park.
De Colorado hier wordt het 'Town Lake' genoemd. Het water van de rivier is opvallend helder, zag ik. Een zijtak van de Colorado loopt hier Austin in, en daar hebben ze hier een park omheen gemaakt, Zilker park. Ook hebben ze een deel van de rivier afgebakend en gefilterd om daar een openluchtzwembad in de rivier te maken. Vandaag was het zwembad deel nog niet open, maar daar vlak naast waren mensen al in de rivier aan het zwemmen!
Naast Barton Springs is Zilker Park, een vrij omvangrijke lap gras (nou ja, een dorre bende in januari... ze hebben hier regen nodig!). In Zilker Park, en ook in het stuk langs de rivier, komt een groot deel van Austin recreëren. Iedereen doet hier aan hardlopen lijkt het wel. Dunne sprieten maar ook tientonners. Al dan niet met hond, die dan vaak wordt meegetrokken omdat het baasje te hard rent. Ik heb zelfs moeders zien hardlopen achter hun kinderwagen (geen grapje)!
Nadat ik Zilker Park had gezien ben ik op zoek gegaan naar een bushalte. Serieus, de afstanden zijn hier groot. Als ieder huis al een eigen 'territorium' met een eigen hek heeft, dan is het ook niet zo gek dat je al snel kilometers aan het sjouwen bent om ergens te komen...
PS: eet hier geen burrito's. In Nederland denken we bij burrito's aan taco/tortilla/wrap achtige dingen: hier is het een vette, gefrituurde loempia maar dan met een onherkenbare bruine inhoud (volgens mij bonen, maar ik weet het niet zeker). Het leek voor mij nog het meest op een satérol zonder saté: een teleurstelling als je een groentedingetje verwacht. Volgende keer houd ik het weer bij de taco's!
31 Januari 2011 - 01:46
Johanna :
Overigens, de video's zijn niet van heeeel goede kwaliteit: het uploadmechanisme van deze site verslechtert de resolutie aanzienlijk. Daarnaast mogen video's maar maximaal 1 minuut duren... En ik had veel meer te laten zien! -
01 Februari 2011 - 20:29
Astrid Dekker:
Halloooooo, Leuke filmpjes zeg!
Zo krijg je een mooi beeld van de omgeving.
Jij hebt het iig warmer dan dat het hier is.
Groetjes en tot de volgende keer!