Los Angeles: Stad van de Engelen (en de files)
Door: Johanna
Blijf op de hoogte en volg Johanna
09 Juni 2011 | Verenigde Staten, Los Angeles
Langs de kust: Malibu
We zijn vanochtend langs de kust naar het zuiden gereden. We kwamen langs Malibu. Het was vandaag erg bewolkt, en helemaal nog niet zo warm, dus erg veel drukte op het strand was het niet. Sommige huizen zijn hier extreem groot en mooi – vaak is alleen een blik op het toegangshek al voldoende. Overigens zijn de stranden hier vrij smal – op televisie lijkt het anders, eerlijk gezegd. Wel zagen we een hoop kitesurfers en windsurfers.
Los Angeles: Beverly Hills en Hollywood
Los Angeles is een enorm grote stad, met bijna 4 miljoen inwoners. Anders dan Austin, en eigenlijk ook anders dan San Francisco, was het voornamelijk erg druk in Los Angeles. Erg veel verkeer, erg veel jachtigheid, erg veel files, veel winkels, veel neon, en maar weinig ziel (of ‘soul’). Nu is het met zo’n enorme camper ook wel lastig rijden door een drukke stad als Los Angeles: ik had continue zweethandjes, terwijl ik niet eens reed. Ook parkeren is erg moeilijk met een camper: zo’n ding past niet in parkeergarages. We zijn wel door Beverly Hills en Hollywood gereden, maar we zijn niet gestopt. Dan krijg je natuurlijk ook stukken minder van zo’n stad mee.
En sjongejonge, wat een files. Het schoot werkelijk niet op, niet doorheen te komen. Hoeveel zesbaanswegen ze er ook aanleggen: hier zijn gewoonweg te veel auto’s. Nu ben ik natuurlijk ook helemaal niets meer gewend: ik heb mijn geliefde/gehate A28 en A27 al bijna een half jaar niet meer gezien. Dat zal straks nog wat worden als ik weer moet forensen… Wat we goed zagen rond Los Angeles was de smog die door al die auto’s als een dikke deken over de stad heen lag. Dat was vooral merkbaar toen we weer buiten de stad reden. Er is daar zo ontzettend veel verkeer in de regio dat de lucht vol fijnstof zit. Dat lijkt me niet prettig, en helemaal niet gezond. Snel wegwezen, dus.
Nederlanders op de camping
We zijn doorgereden tot een plek ten oosten van Los Angeles, Banning. Daar hebben we een KoA-camping opgezocht, want we hadden een dumpstation nodig. Daar hebben we een wasje gedraaid, en na twee dagen zonder weer eens fatsoenlijk lang en warm gedoucht. Michiel kwam een stel Nederlanders tegen, waar we vanavond even bij op bezoek zijn geweest. Het was gezellig: een stel van een jaar of 35-40 met een zoontje van 3,5 uit Utrecht. Wij zijn bijna aan het einde van onze reis, terwijl zij nog moesten beginnen. We konden ze een hoop tips geven. Ook hebben we de lekkageverhalen verteld. Dat zal ze niet overkomen: zij hebben een gloednieuwe camper van Cruise America meegekregen. Alles wat bij ons rammelt, lekt of stuk is, is bij die nieuwe campers verbeterd. Zij hebben nergens last van.
Op de Veterans Memorial campground in Monterey kwamen we ook al een stel Nederlanders tegen: zeventigers die ongeveer beroepscampers waren, zoveel hadden ze er al versleten. Zij betaalden nooit wat voor campgrounds, zij gingen in elke stad op zoek naar een Walmart en kampeerden op het Walmart parkeerterrein. Of achter de plaatselijke Chinees. “Dan betalen we gewoon voor zo’n all-you-can-eat buffet voor een tientje, en dan vragen we of we achter mogen staan. Voor een tientje je buik vol en een staplek.” Dat kan daar gewoon. Ik stond er van te kijken. “Zo komt Jan Splinter door de winter”, zei hij. Ja, maar of je dan een mooie vakantie hebt…?
Een lekkende camper of niet, je kunt niet alles hebben. En wij hebben liever een wat jammere camper die je op fantastische plekken neerzet, dan een mooie camper die je alleen op jammere campings neerzet. Zoals eigenlijk zo’n KoA camping: alle faciliteiten goed voor elkaar, maar de omgeving is wat triest. Dan doen wij het toch een beetje anders met onze afgelegen middle-of-nowhere-but-probably-this-must-be-heaven campgrounds.
11 Juni 2011 - 06:37
Martine:
Jeeeee....Wat maken jullie een mooie reis! Stiekem wel jaloers hoor...
Wij gaan het weekend naar Haarlem. Ach ja, verschil moet er zijn :)
Hoe is het met elkaar? Elkaar lang niet gezien en nu weer dag en nacht bijelkaar. Genieten zeker!
Jullie schrijven: het einde is in zicht. Maar wanneer dan? Jullie hebben toch nog 2 weken? Dan zit je idd wel over de helft. Maar het duurt nog even wanneer het echt afgelopen is dus daar maar nog lang niet aan denken!
xx -
11 Juni 2011 - 11:05
Hendrieke:
He Johanna en Michiel!
Het begint nu toch wel op te vallen dat jullie alleen maar positief zijn tijdens het schrijven van jullie verhalen, tot jullie in één of andere stad zijn aangekomen. Is het zo dat de stad niet voor jullie weggelegd is of komt het alleen doordat het zo moeilijk is met de camper?
Liefs xx