Krantenkoppen: Het regent in Austin!
Door: Johanna
Blijf op de hoogte en volg Johanna
12 Mei 2011 | Verenigde Staten, Austin
Vanochtend: niet naar de UT
Ik werd vanochtend wakker door een beetje regen. Daar keek ik al van op. Nu had het twee dagen geleden ook al vijf hele minuten even heel stevig geregend, met daarbij onweer (en ja, op dat moment fietste ik van de sportschool naar huis – ik was ‘soaked’ als een verzopen kat), maar toch is regen hier vrij uniek. Het heeft hier twee keer eerder geregend in de vier maanden dat ik hier zit. De ene keer drie minuten, de andere keer drie druppels. Ze hadden deze week voor elke dag regen voorspeld, maar die vijf minuten regen van dinsdag was het enige dat ik hier heb gezien deze week. En dat is toch wat mager. Daarom was ik blij verrast dat het hier vanochtend ‘even’ regende. Het is hier veel te droog, ze kunnen het goed gebruiken.
Maar dat ‘even’ duurde wel lang. Toen ik aan mijn ontbijtcrackers zat begon het flink tekeer te gaan. Het werd helemaal donker (raar), de vogels werden stil (vreemd), het waaide hard (onrustgevend) en de regendruppels die vielen waren enorm (everything is big in Texas, dus dat klopte ergens wel weer). Het onweer ging zo hard te keer dat mijn stoel er van trilde. Er zat zelfs hagel in de storm, en dat is toch wel raar gezien dat het de afgelopen dagen tegen de 35 graden aanzat. Het koelde dramatisch af tot 18 graden. Ter vergelijking: afgelopen nacht was het 26 graden.
Op dat moment besloot ik a) van jurkje met blote benen te wisselen naar een lange broek, b) ramen en deuren open te zetten om de frisse lucht te verwelkomen, c) nog maar even niet naar de UT te fietsen – ik zou helemaal als een verzopen kat aankomen, al dan niet getroffen door de bliksem – en eerst maar thuis te werken.
Waarschuwing: overstromingsgevaar
Eerst even een disclaimer: hier in Amerika doen ze nogal veel aan waarschuwingen. Een paar voorbeelden. Op een koffiebeker van de Starbucks staat: ‘pas op, heet!’ (ja, duh, ik wil geen koude koffie…), op een magnetron staat dat je je kat er niet in mag drogen (heb ik echt gezien), er staan overal zoveel gele bordjes ‘pas op, natte vloer’ dat je er over struikelt (tikkeltje contraproductief), in restaurants hangen bordjes op het toilet die waarschuwen dat vrouwen beter geen alcohol kunnen drinken tijdens hun zwangerschap bij wijze van federale verordening (overbodig), en op de menukaart van het sushirestaurant heb ik gelezen dat het eten van niet-voldoende verhit vlees en vis gevaarlijk is (ik vind eigenlijk dat de keuken dat moet lezen, en niet de gast, maar dat terzijde). Omdat een groot aandeel van die waarschuwingen van het type ‘duh’ of van het type ‘cover my ass’ is, neem ik ze veelal met een korreltje zout.
Toen ik vanochtend op de website van de plaatselijke krant keek om een soort van buienradar te vinden (gek he, het regent hier zo weinig dat ik die nog niet eerder nodig heb gehad!) zag ik een overvloed aan waarschuwingen. Aangezien het buiten zo angstaanjagend donker was, heb ik ze voor de verandering maar serieus genomen. Er werd gewaarschuwd voor extreem weer, voor extreme onweersbuien, een tornado hier en daar (niet gezien) en voor overstromingen. Dat laatste was wel nuttig. Nu zijn er hier in en rond Austin een aantal oversteekplaatsen over de rivier en haar vertakkingen. Sommige zijn ‘low water crossings’, waarbij het water dan soms over de weg heen kan. Bij zulk weer zijn die enorm gevaarlijk, blijkens een officiële waarschuwing van de National Weather Service: ‘WHEN WATER COVERS THE ROAD...TURN AROUND DON`T DROWN. THE LIFE YOU SAVE MAY BE YOUR OWN.’ Indrukwekkend. Gelukkig zit er op mijn route naar de UT geen ‘low water crossing’.
Tot na enen klonk er onweer, soms zeer heftig. Uiteindelijk heeft het hier van half acht tot een uur of één geregend, en tussen acht en elf ging het extreem hard. Er is hier in drie uur tijd zeven cm water gevallen. Rond een uur of half twaalf begon ik ook weer vogels te horen, en werd het weer wat lichter buiten. Wel viel om kwart voor één even de stroom uit. Lastig!
Regen is goed nieuws
Deze regen is om veel redenen goed nieuws. Austin is sinds vorig jaar herfst veel te droog, er is hier zelfs een permanente ‘code rood’, en alle water is dus welkom. Het was zelfs zo droog dat de ultraconservatieve ‘governor’ van Texas, republikein Rick Parry, iedereen had gevraagd om te ‘bidden voor regen’ (als je niet weet wat ‘spurious correlation’ inhoudt, zou je kunnen stellen dat dat is gelukt). Men is zo blij met regen hier, dat het zelfs een ‘trending topic’ op Twitter was! Men zegt hier ook dat je het groener worden van het gras haast real-time kunt volgen. De regen koelt Austin af, en eerlijk gezegd was dat hoognodig. Dat is ook fijn als Michiel straks komt – Austin rondsjouwen in 36 graden is echt geen pretje!
13 Mei 2011 - 09:40
Linda:
Hee Johanna..
Hmm, wel vervelend dat áls het dan eindelijk regent, je gelijk vast aan huis zit.. Maar goed, voor al het gras, bloemen en plantjes is het natuurlijk wel fijn dat ze wweer wat water krijgen :)
Morgen komt Michiel al naar jou toe, de tijd is eigenlijk best snel gegaan, ik krijg nu veel meer van jouw leven mee dan wanneer je gewoon in Leusden zit hahaha.. grappig is dat..
Maar goed, geniet van de tijd die jullie daar met zn 2tjes hebben, en succes met 'afscheid' nemen van Austin!
Groetjes Linda -
13 Mei 2011 - 11:22
Ma:
wauw johanna volgens mij is dit nog donkerder dan savonds, want ik had de indruk dat het daar niet echt donker werd. dit gebeurt dus alleen met een dikke bui. toen wij bij jou waren zag ik savonds een ietwat donkere wolk overdrijven en toen dacht ik eventjes dat er ergens brand was, maar dit leek zo vanwege die heldere lucht erachter, was dit niet angstaanjagend?
ik zie de luie kattenbak staat er nog.
groetjes van deze kant en erg veel plezier met z,n tweeën , eindelijk weer bij mekaar. -
13 Mei 2011 - 11:25
Astrid:
Tuurlijk is het goed voor vanalles als het eindelijk regent, maar het moet gewoon niet te land duren hahaha. Je tijd in Austin is wel snel gegaan of niet?! Maar goed...straks lekker vakantie vieren met Michiel!!! Dat is toch een prachtige afsluiting voor als je weer naar ons landje komt. Veel plezier samen.
Groetjes Astrid -
13 Mei 2011 - 13:36
Astrid:
We hebben net het werkstuk van Pieter klaar.
We hebben jou speciaal ff genoemd als informatiebron.
Leuk hè!
Wereldberoemd bij de juf straks hahahaha. -
13 Mei 2011 - 15:28
Johanna :
@ Iedereen: aanstaande nacht is mijn laatste nacht alleen. Ik ben er ook wel aan toe, weer face-to-face gezelligheid met mijn kerel. En dan vakantie, super! Hoewel mijn bezoek hier echt nog wel langer had mogen duren, ben ik nu ook wel blij dat ik hier 'klaar' ben (niet in werktermen, natuurlijk). Het is mooi geweest zo...
@ Astrid en Pieter: ik voel me vereerd! Ik ben benieuwd hoe het werkstuk er uit ziet! -
13 Mei 2011 - 19:06
Afra:
Hoi Johanna, Net Michiel aan de lijn gehad.
Was net aangekomen op Schiphol,zijn kamer had uitzicht op de vliegtuigen.
Had alles op z'n werk en thuis afgerond voor 5 weken,en kreeg al echt een vacantiegevoel.
Ik wens jullie een hele fijne vakantie, geniet er samen van.
Groetjes Loek en Afra. -
13 Mei 2011 - 19:31
Roelof Marrie:
hallo johanna we wensen jullie een fijne tijd same em\n geniet van de dagen die komen gaan lekker met de camper wij kennen dat ook nu nogmaals geniet er van en tot ziens in het klooster grotjes roelof en marrie -
14 Mei 2011 - 00:23
Hendrieke:
He Johanna
Inderdaad! Everything in Texas is big, dus de waarschuwingen ook! Wat een stelletje mietjes, in Nederland nemen ze ook niets meer serieus als er constant waarschuwingen afgegeven worden, misschien dat dit in Texas ook het geval is?
Heb je wel afscheid genomen van Louis? Daar heb ik de laatste tijd niet veel over gelezen. Hij/Zij leeft toch nog wel he?!
Ik denk dat ik zo maar eens mijn bed op moet gaan zoeken. Het is inmiddels half drie en ik heb morgen een balletles van twee uur. Ga een deel leren van het Zwanenmeer, Moeilijk!!! Die staat erom bekend dat hij ontzettend moeilijk is. Er was een les dat we op het einde een klein stukje gingen doen, maar na die balletles en toen ook nog dat kleine stukje kon ik niet meer op één knie zitten met m'n andere been gestrekt vooruit dus was ik omgevallen! Even ter illustratie hoe kapot ik morgen ga zijn!
Ik wens jou een hele fijne tijd met Michiel in de camper en geniet ervan! En natuurlijk wens ik Michiel ook een fijne tijd! Wie geeft jullie planten eigenlijk water? Heb je straks dode orchideeën?
Liefs xx
Liefs xx