Vertrek pa en ma
Door: Johanna
Blijf op de hoogte en volg Johanna
24 Maart 2011 | Verenigde Staten, Austin
Laundry mat: mysterie opgelost!
In feite heb ik pa en ma vanochtend dus vroeg uit bed gejaagd (half 8 al), want ik wilde hun lakens ook meenemen naar de wasserette. Ik heb ma meegenomen. Ten eerste omdat zij dan ook komt te weten hoe het wassen hier gaat, en omdat zij dan tenminste weet dat ik ook zelf wat aan mijn huishouden doe… (Pa en ma hebben hier regelmatig afgewassen, ma heeft de keukenvloer gedweild zodat ie er weer bijna als nieuw uit ziet, de wc heeft een beurt gehad en mijn pa en ma hebben boodschappen voor me gehaald in de afgelopen twee weken).
Volgens mij was ma wel blij dat zij zelf een eigen wasmachine heeft. Die wasmachines hier zijn dan weliswaar in een half uur klaar, maar of het allemaal echt schoon wordt… ik betwijfel het. Ik snapte ook nog steeds niet hoe het verschil zo groot kan zijn: anderhalf uur tot twee uur voor een standaardprogramma versus dertig minuten… (The mind boggles.) Nu wil het geval dat de eigenaar van de wasserette er ook was. Ik heb hem aangesproken en gevraagd of hij soms wist hoe het komt. Lo and behold: een Amerikaanse wasmaschine gebruikt 18 (“zuinige versie”) tot 28 (!!) gallons (!!) water per wasbeurt. Dat is 77 tot 120 liter (zeg maar 100 liter gemiddeld). In een half uur! Vergelijking: mijn wasmachine gebruikt 40 liter per wasbeurt, dat is de helft, of zelfs een derde van de standaardconsumptie. De Nederlandse wasmachines laten was weken, en ze hergebruiken water binnen de machine, etc. Hier gebruiken ze dus pure waterkracht. Alsof je je kleren laat wassen door ze voor een brandweerspuit te hangen. En het is ook geen wonder dat je kleren naar de bliksem gaan!
De eigenaar van de wasserette zei dat hij er per maand 90.000 gallons (340.000 liters) water doorheen jaagt, maar dat ie wel bezig is met de gemeente om het water te hergebruiken. Duurt alleen te lang door ‘paperwork’. Hoewel me dit soort verhalen van waterverspilling haast letterlijk misselijk maken – want ze hebben hier niet bepaald een overschot aan water – ben ik wel blij dat het wasmachine-mysterie is opgelost!
Pa en ma zijn opgestegen
Na thuiskomst meteen de was naar binnen gegooid, koffers in de auto en richting vliegveld. Huurauto ingeleverd. Ze vertrokken rond 12 uur naar Washington, en vanaf daar vliegen ze door naar Amsterdam. Voordat ze door de security zijn gegaan heb ik ze uitgezwaaid. Ik weet vrij zeker dat er daarna nog een bezoekje aan de Starbucks gevolgd is, en dat ze – ma in ieder geval – in Washington een laatste Frappuccino gaan halen. Dat zullen ze nog gaan missen: ze hebben meer Starbucks gehad dan ik onderhand in heel mijn leven (maar ik houd me dan ook streng aan mijn Starbucks-dieet…)!
Daarna ben ik weer naar de UT gegaan met de airport flyer shuttle bus. Vette pech: ik moest drie kwartier wachten, voor een bus die er drie kwartier over doet. Dus ik was vrij lang onderweg om weer op mijn werk te komen. Dan is zo’n SUV toch wel handig. Hoewel dat ook niet bepaald een milieuvriendelijk vervoermiddel is, was ie toch wel makkelijk! Overigens gebeurde er onderweg in de bus nog wat raars. De buschauffeur zette opeens de bus aan de kant en hij stapte uit. Passagiers en sleutels erin. Iedereen verbaasd: “yeah, that’s a classic, man” “if you gotta go, you gotta go”… Wat moet je anders als je naar het toilet moet?
En toen: knie aan barrels
En toen had ik haast. Want ik zou om 12.00 uur weer op de UT zijn, en die extreem late bus maakte dat praktisch onmogelijk. Dus die paar blokken die ik moest lopen over de campus gingen rap… Maar: haastige spoed is zelden goed. Ik struikelde over een omhoog stekende tegel, en als gevolg daarvan ben ik gevallen, op een betonnen stoep. Au. Nieuwe telefoon beschadigd (doet het nog wel, ook mijn laptop doet het nog), gat in mijn nieuwe leren tas, en – erger – ik heb een grote schaafwond op mijn knie. Bloed, ellende in de wond. Grr… En het doet pijn!
Collega Kapil Jain heeft me geholpen met het ontcijferen van de First-Aid ingrediënten – hij was zelf twee weken geleden ook zo gevallen en raadde me één of andere ontsmetter aan. Ik hoop echt dat mijn knieschijf geen schade heeft opgelopen, maar ik ben er wel bang voor… Mijn knie is opgezet en voelt warm aan. Helen zag me met mijn zelfgebouwde mega-pleister, en haar conclusie was “you need to slow down”, en Raji zei “you are doing too many things at the same time”. Ik vrees dat ze gelijk hebben.
NB: Gelukkig had ik mijn nieuwe cowboy laarzen niet aan. Ik liep op slippers (what’s in a name…). Als ik mijn cowboy boots aan had gehad, was ik niet gevallen!
25 Maart 2011 - 11:10
Hendrieke:
He grote zus!
Ik heb pa en ma weer opgehaald van het vliegveld vanmorgen! Zouden om 6:25 landen en om 7:15 kon ik ze weer even een knuffel geven. Pa het stiekem wel verwacht dat ik ze op zou komen halen, maar was wel goede verrassing. Dacht nog, straks lopen ze me zo voorbij dat ik hen niet heb gezien en dan sta ik er om acht uur nog en zitten pa en ma in de trein naar huis?! Maar ging goed!
Hoe was jou eerste nacht zonder pa en ma? Heb je weer lekker in je eigen bed geslapen? Vanmorgen een stil ontbijt gehad. De starbucksvrouw zal dan ook iemand missen vanmorgen.
Even vraagje tussendoor over je knie: Als je gaat staan op je 'aangedane' knie (dus op één been), en dan een beetje je been buigen en je gaat dan draaien op je knie, doet het dan pijn alsof er iets door je knie schiet? Een soort knappende pijn?
Liefs en ik zal nu weer op pa en ma passen hihi
Kus -
25 Maart 2011 - 13:17
Pa En Ma:
we zijn weer thuis, half elf waren we weer in klooster, maar eerst je knie, dat deed en doet pijn, meid je hebt geluk gehad als ik dat zo op de foto bekijk. voor het zelfde geld hadden we weer terug gemoeten vanaf Washington. maar het was wel even schrikken toen je belde. doe er maar kalm aan mee dit is natuurlijk een domme opmerking want je voelt dat zelf ook wel. onze vlucht is prima gegaan het is een prachtig mooi gezicht als je de nacht invliegt, en met een paar uur de zonsopkomst ook geweldig. pa heeft een dutje gedaan onderweg het laatste stuk dan. ik ben wel weer blij dat ik weer thuis ben, kan ik weer lekker soppen, al is dit niet veel want je broer heeft het huishouden op rolletjes laten lopen, zelfs de wasmand was leeg hij heeft zelfs de groentetuin gespit, knap stukje werk< tis trouwens mooi dat ik weet dat hij het HEEL goed kan> heb je nog wat geslapen met je zere been? maar goed dat je weer in een bed lag inplaats van op de grond. het was hartstikke leuk dat hendrieke om half 7 op schiphol stond, dit was een mooie verrassing. nou nogmaals bedankt voor de 2 prachtige weken, we hebben genoten. nou veel liefs van deze kant en dikke kus maar weer en tot skype -
25 Maart 2011 - 13:19
Johanna :
@ Hendrieke -
Mooi dat je pa en ma weer hebt opgewacht op Schiphol. Dat was vast wel gezellig. Vond je pa en ma ook verkleurd? Ze zijn veel in de zon geweest!
Mijn eerste nacht ging prima hoor. Wel even wennen, na twee weken op een luchtbed en in een andere kamer. Ik liep gisteren steeds weer verkeerd...
Over mijn knie: volgens mij is ie niet beschadigd van binnen. Het warme en opgezette is ook afgezwakt, het is alleen de huid die beschadigd is (oftewel, er af is). Valt gelukkig mee (hoop ik). Ik ga straks weer op de fiets naar de business school, eens kijken of dat lukt.
groeten! -
25 Maart 2011 - 13:23
Johanna :
@ pa en ma:
Ik had niet anders verwacht dan dat Klaas de kloosterweg goed heeft onderhouden. Mooi zo!
Goed om te horen dat jullie een goede vlucht hebben gehad. Zo te horen ook mooi op tijd, en met koffers weer terug. Veel succes gewenst van het bekomen van deze vakantie, ik hoop dat jullie wat Texaanse zon en temperatuur mee hebben kunnen nemen!
groeten! -
25 Maart 2011 - 14:02
Pa En Ma :
o ja er hing vanmorgen een slinger in huis met WELKOM THUIS er op, lief he? -
26 Maart 2011 - 18:59
Oen Va En Moe:
Wondern bin de wereld niet uut, ai't maar zien.
As er zuem wereld wondern bin dan heb ik er nog wel een paar an toe te voegn. Ten eerste dat wei met zien tweeen noa ien en dartig joar mit zien beiden deur het luchtroem zollen zweef'n noar Amerika en weer terugge. Das al een wereld wonder op zich ( dat vunn veule meinsen um ons henne dus ook al).De eerste keer dat wei zweefden was volgens mei op t'gemeentehuus 31 joar geleden, doarnoa nog ien keer samen in de zweef meule en doarnoa niet weer. ( althans niet in de locht). Wat ook biezunder is, is dat oen moe bliekbaar gien last hef van et tiet verschil, en dat is toch wel heel apart. Ikke zelf heb al verrekt veule e vleugn al mien leem lank en altied heb ikke er wel ienige mujte mee umme weer op de regel te koom. Oen moe dus niet!!! Op de terug reize ef ze geen oge dicht edoan tot gister oamd half tiene, toen ef ze et zeil estreken. Mag ook wel noar zo'n 32 ure wakker te wezen. Volgens mij kump dat umme dat ze zelf nooit een orloge draagt dus et gewoon niet in de gaaten ef. Maar umme het maar effen uut te drukken in tÁmerikaaans: het is veur mei un-snappeble.
Ik wol oe via disse weg toch ies loaten weten hoe mooi ik deze reize e'' vunn ebbe. Mog misschien niet altied eem dudeluk ewest em, maar toch geweldig!!!!
Ie bin al tien joar de deure uut zonder er weer veur vaste in te weez'n en dan ons weer14 dagen erin te hem bei oe, das een hele ervaring ( of niet???) Now volgens ons ging't arg goed.
Woar ie altied mee bezig binn probeern wei wel te vatt'n maar kunnn et niet altied begriepen. As wei dat allemoale deur hadden dan had ie ook niet noar Austin hoeven goan, want dan was het allemoal al dudeluk. Dat ie soms op de knieen noar twark goan dat vien ik toch wel te veule hart veur de zaake. Dat kuj toch ook wel gewoon lopend doen volgens mij. ( beterskap !)
Ienige records die as ebreuk'n bin deur oen moe en wol ik eem nuum:
1 Ma in' vliegtuug..... Nooit edacht
2 Op de barg ( stuk hoger as de Hoavelter barg) en die beklumm...
3 Vieftig meter onder de grond in de grotten met ien vleermoes
4 Een "normaal"meinse hef last van tiet verschil. Oen moe schienbaar niet. Doar mit wil ik dus niet zeggn dat ze abnormaal is, moar toch.
Al mit al em wei et arg mooi evunn en zal het nog wel iens een noa gesprekkie opleveren van hoe mooi het was. Wij emm er eigeliek gien iene sjagerijnege dag bei ehad, maar bin wel bliede dat wij weer thuus bin.
27 Maart 2011 - 07:53
Albertine:
@ Mien va en mien moe
Kiek daij zo schriem int plat, is veur mei oans net zo muilek as tamerikaans veur ons ma denk ik um te verstoan. Maar donders mooi um te leezn!