De Amerikaan en zijn keuze
Door: Johanna
Blijf op de hoogte en volg Johanna
23 Februari 2011 | Verenigde Staten, Austin
Altijd kunnen kiezen
Werkelijk alles kun je hier customizen. Nee, dat is het foute woord: customizen betekent aanpassen vanuit een voorbeeld. Nee – hier moet je vaak samenstellen vanaf niets. Dat betekent vrijheid. Een paar voorbeelden:
- Je moet zelf kiezen of je een tarwemeel/maismeel/griesmeel/x-meel tortilla wilt
- Je moet zelf kiezen welke saus, welke sla, welke kaas, welke groenten, welke kruiden, welke dressing, welke etc. er in een taco of salade gaat
- Bij de Starbucks moet je de bonensoort voor je koffie kiezen
- En dat is niet gek: want zelfs in de koffiekamer van de faculteit staan (echt waar) 12 soorten koffie
- Als je een drankje (koffie of fris) bestelt, moet je in de regel kiezen hoe groot je emmer wordt
- Als je op de UT gaat eten, kun je kiezen uit misschien wel 50 tentjes (vooralsnog heb ik er (denk ik) 20 gehad…)
- Bij de koekjeswinkel in het Dobie Center hebben ze wel 300 soorten koekjes
- Bij Allen’s Boots moet ik straks kiezen tussen wel 100 laarzen
- In de supermarkt is er een schap van ruim twee meter hoog en 6 meter breed met alleen maar jam
- Er bestaan wel 20 soorten bagels hier (alleen het brood-ding dan he...)
- Op 6th street zijn er misschien wel 200 bars met livemuziek
- Straks op SXSW (South by South West, een heeeeel groot muziekfestival) zijn er meer dan 2000 (tweeduizend!!) bands! Hoezo kunnen kiezen...
Ik weet niet hoe je met zoiets om gaat. Ik gebruik 'keuze' vaak om iets nieuws te proberen, a la 'variatie op een thema'. Maar als keuze alles is wat je hebt, en geen thema, dan wordt het lastig. Om de hele 'choice set' te pakken, en vanuit daar te verminderen is niet te doen, dat kost veel te veel tijd. Mijn methodiek in situaties waar het kan: ik doe wat jij doet.
Eten
Ik heb een paar collega’s over dit onderwerp gesproken. Met name als het gaat over eten in restaurants wordt het verschil goed duidelijk. Wij Europeanen stellen dat de chef waarschijnlijk het beste weet wat hij moet doen om een lekkere maaltijd te koken. Een eter die zegt ‘ja, maar zonder de kaas, en met extra tomaat, en laat die olijven ook maar weg’ past waarschijnlijk een optimale smaakbeleving negatief aan. Wijntips komen uit de keuken. Hier is dat een belachelijk idee. Immers, als JIJ de eter bent, ben JIJ de klant en dus koning, en moet de keuken jou bedienen. Dus als je een schotel gegrilde kip met paprika wil zonder gegrilde kip maar met gehaktballetjes en zonder paprika maar met tomaat dan moet dat gewoon kunnen. Punt.
24 Februari 2011 - 08:26
Hendrieke:
He Johanna-Zus!
Ik zit nu nog even in mijn ochtendjas (van de Gamma) jou verhaal te lezen, maar straks komt Albertine met kleine Anne-Marie naar Amsterdam! Leuk Leuk! Gaan er even een leuk dagje van maken!
Verder gister ballet gehad, zwaar, maar wel heel lekker en leuk! Nu wel beetje spierpijn in m'n benen, maar dat is juist een goed teken. Ik heb hard gewerkt!
Maar even een reactie op je verhaal. Dan is je eten samenstellen wel heel makkelijk voor mensen die ene ditje en een datje niet lussen. Maar ik ben het wel met je eens, als iets in een gerecht 'hoort', dan moet je dat erbij eten.
Liefs Doehoeg -
24 Februari 2011 - 13:19
Ma:
hallo johanna,
even een reactie, jullie zijn thuis al gevoed met de vraag: wil je bieten of worteltjes eten?
wil je speklappen of gehaktballen? dus toen moesten er al keuzes gemaakt worden, hahahahaha
hier in nederland noemt men dat verwennen maar inmiddels wordt alles gegeten of geproeft.
hoe zit het dan met etensresten? als je zoveel keuze hebt wordt er waarschijnlijk ook niks aan de kant geschoven. hier krijg je er vaak rauwkost bij,. dus dat wordt weggegooit.
ik denk dat het in amerika meer de hoeveelheid is die het hem doet.
hier heeft het weer gesneeuwt een 2 centimeter ongeveer.
maar goed de vogeltjes fluiten ook weer en de ooievaar is weer terug en komt zijn dagelijkse boterham eten, leuk gezicht is dat, staat hij op een poot te wachten op het weiland en zo nu en dan kijkt hij naar ons huis,
geniet van je verhalen, liefs en dikke kus van allemaal. -
24 Februari 2011 - 15:15
Johanna :
@ Hendrieke - aanpassingen op gerechten zijn inderdaad handig: bij ons word je soms raar aangekeken als je de olijven niet op je pizza wilt. Maar hier is het vaak andersom en moet je vanaf de basis samenstellen. Je hebt dus niet eens een uitgangspunt. Dat maakt het wel lastiger hoor!
@ ma - wij zijn inderdaad vreselijk verwend (maar het kan nog erger heb ik hier gezien). En wat betreft afval: daar is er hier heeeeel veel van. Ik heb gehoord dat Amerikanen 40% van hun eten weggooien. Gezien de porties is dat niet zo gek, overigens, over het algemeen krijg je hier 2x zoveel in vergelijking bij ons. Maar het is wel zonde... Het oog is groter dan de maag.
Het is ook raar om 'sneeuw' te zien bij jullie. Hier is het al 28 graden geweest (vandaag 24 graden). Gisteren was het zo drukkend warm dat ik het gevoel had in het zwembad van Center Parcs te zitten... Is niet heel bevorderlijk voor de slaap, overigens.