In gevecht met een enorme kakkerlak - Reisverslag uit Austin, Verenigde Staten van Johanna - WaarBenJij.nu In gevecht met een enorme kakkerlak - Reisverslag uit Austin, Verenigde Staten van Johanna - WaarBenJij.nu

In gevecht met een enorme kakkerlak

Door: Johanna

Blijf op de hoogte en volg Johanna

03 April 2011 | Verenigde Staten, Austin

Wat niet weet, wat niet deert: onwetendheid is een mooi ding. Want van sommige dingen is het maar beter dat je ze niet weet – onwetendheid maakt je leven soms een stuk makkelijker. Voorbeeldje? Het niet weten dat jouw postcode heeft gewonnen in de Postcodeloterij terwijl je niet meedoet. Of het niet weten dat muffins (zoals die we in Tilburg nog wel eens krijgen bij een seminar) voor de helft uit olie bestaan (want zonder dat inzicht is ie een stuk lekkerder). Het niet hebben van dat soort inzichten maakt mijn leven soms een stukje makkelijker.

Wil je dit weten: er zit een kakkerlak in je slaapkamer?

Ongeveer in dezelfde lijn is komen te weten dat er een kakkerlak in je kamer zit. Omdat je hem recht op de muur hebt zien zitten… Want weten dat zo’n ding er zit, betekent in mijn geval dat ie dood moet – ik ga echt niet met een kakkerlak in één kamer zitten. Maar ja, vang zo’n ding maar eens, die zijn snel!

Gisteravond liep ik met mijn telefoon-alias-wekker naar mijn slaapkamer. Het was al laat, ik was tot laat doorgegaan met lees- en typewerk. Zie ik toch een Hele Grote kakkerlak op mijn muur zitten… Dat ding was indrukwekkend groot – zo’n 5 centimeter. In een vlaag van verstandsverbijstering heb ik toen een foto gemaakt, in plaats van dat ik dat ding toen een doodsmak heb gegeven. Daarna heb ik – echt waar – een stoffer en blik gepakt, denkende dat ik daarmee dat beestje wel naar buiten kon helpen. Dat bleek niet waar te zijn. Dat ding sprong/rende/vloog weg achter de klerenkast. En was niet meer te pakken te krijgen.

Opties overwegen

Om kwart over één ’s nachts sta je dan voor een probleem. De opties die ik had: 1) gewoon gaan slapen, in de hoop dat dat ding uit zichzelf verdwijnt (yeah right) en dat ie in ieder geval niet over je heen gaat lopen; 2) op onderzoek uit gaan: hoe groot is het probleem eigenlijk; 3) op moordtocht gaan om de kakkerlak alsnog te slopen; 4) Leah bellen (mag ik bij jou slapen?). Maar omdat kakkerlakken nu eenmaal bij Texas horen, kon ik dat niet maken. Ik heb namelijk een week geleden een dode kakkerlak in de kleedkamers van de Gregory Gym gezien. Toen ik dat aangaf bij de balie reageerden ze “Welcome to Texas, did you never see one? Maak je borst maar nat dan!”.

Optie 4, Leah bellen midden in de nacht kon dus niet. Optie 1, gewoon gaan slapen, werd het ook niet. Ik zag het al voor me… brr. Optie 2 dus: onderzoek. Ik het internet op. Ik leerde dat kakkerlakken eitjes leggen waarna je MEER kakkerlakken krijgt. Het is dus verstandig om een kakkerlak uit je huis te verwijderen. En dat het verdomd lastig kan zijn, omdat ze erg snel zijn. En dat als je een kakkerlak kapot slaat, dat je dan de eitjes aan het verspreiden bent en zo meehelpt aan de voortplanting van de kakkerlak (zie je dat onwetendheid een goed idee is, soms?). En dus volgde optie 3: slopen dat ding (maar wel zo dat ie in één stuk bleef)!

Ik heb in de gangkast twee spuitbussen ‘anti-insect’ gevonden. Op een gegeven moment zag ik dat het beest onder de kast zat – er zit zo’n 15 centimeter ruimte onder. Ik heb die twee spuitbussen ongeveer leeg gespoten in de drie kwartier die volgde… Telkens als dat ding bewoog kreeg ie een laag. Het eerste kwartier was erg spannend, toen was ie nog erg snel: rende van hot naar her, ging onder mijn schoenen zitten, achter de gordijnen, omhoog, omlaag, brr…! Ik trilde er van, zo eng/smerig was dat beest. Bah! Maar op een zeker moment zat ie tussen twee kastjes in het zicht en kreeg ie de volle laag. Het witte spul uit de spuitbus is vast giftig geweest voor ‘m, maar ik heb hem volgens mij al verdronken ongeveer… Alsnog stoffer en blik gepakt en naar buiten geholpen (eitjes inclusief).

Confronterend oordeel van de buurman

En toen stonk mijn slaapkamer naar anti-insect. Het leek mij geen goed idee om daar te gaan slapen (zowel vanwege de damp en vanwege het feit dat daar zojuist een kakkerlak rondrende. Jak!). Ik ben daarom maar gaan liggen in de studeerkamer, daar liggen twee dunne matrasjes. Niet comfortabel. En slapen lukte ook niet echt… (Tot overmaat van ramp sla ik de Quest open die pa en ma hadden meegenomen, precies bij een artikel over kakkerlakken. Irritant toeval!). Dus toen ik om half drie mijn bovenbuurman Nigel hoorde, die van Garfield-eigenlijk-Lois, ben ik snel naar buiten gelopen en hem om advies gevraagd.

Ik wilde zo graag dat hij zei “Kakkerlakken? Die heb ik hier nog nooit gezien! Lastig!”, maar dat was niet zo. Nigel vertelde dat hij juist die avond uit huis was gegaan omdat ie eerder die avond vier (4!) kakkerlakken had doodgeslagen, dat ie er helemaal de kriebels van had, en gewoon even uit huis moest. Ook vertelde hij dat kakkerlakken inderdaad bij Texas horen. Dat het de ‘time of year’ was: door het warme weer, en het gebrek aan regen (het is hier zo droog…) klimmen die beesten uit de bomen en trekken de huizen binnen op zoek naar water (en ik heb al eens gezegd dat ik nogal wat kieren in huis heb…). Zo’n kakkerlak-bezoek gaat de komende dagen/weken dus vaker gebeuren, ben ik bang. En hoe lang blijven die beesten? “Tot oktober, maar het is nu wel op het hoogtepunt, denk ik. Je gaat ze dus meer zien.” En kan ik de huisbaas bellen? “Yes, you can, but she’ll laugh at you.” Oei. Heel Erg Groot (want type ‘large cockroach’) Nadeel Van Texas.

De bovenbuurman is homo – niet dat dat uitmaakt - maar zijn vriend was er ook, en ze vonden mij geloof ik min of meer een mietje dat ik zo geschrokken was (en eerlijk gezegd kwam dat er grappig uit, vond ik). “Yes, but I’m Dutch, I’ve never seen a huge one like that – alive…!” Dat was dan wel weer begrijpelijk. Maar “wen er maar aan”. Hij zei dat ik niet nog eens twee spuitbussen moest leegspuiten op één kakkerlak, dat was overdreven, plus niet goed voor mijn eigen gezondheid. Ik kreeg de tip om ‘large cockroach traps’ te halen, en een nieuwe spuitbus (of twee) voor mijn ‘peace of mind’. Geloof me, als je zojuist de familie van de hoofdpersoon hebt achternagezeten, zijn anekdotes over de kakkerlakken in het appartement van de buurman, en hoe ze zijn ontdekt en gesloopt (“The noise of me moving around my furniture this evening was because of these cockroaches”) geen goede verhaaltjes voor het slapen gaan.

Werkelijk, soms is het gewoon beter dat je niet weet dat er een kakkerlak in je slaapkamer zit. Ignorance is bliss.

• 03 April 2011 - 15:40

Ma:

dit had ik moeten weten toen wij bij je waren.
    had ik nog meer van de vakantie kunnen genieten.
    gewoon 24 uur per dag wakker. hahahahahaha

• 03 April 2011 - 15:46

Johanna :

Godzijdank is dit niet gebeurd toen jullie hier nog waren, dat bedacht ik mij gisteravond meteen... Stel je voor! Waarschijnlijk had ik een hotel gebeld. Ik had werkelijk tot gisteravond nog nooit zo'n grote (levende) versie gezien. Ik ben er bang voor hoeveel ik er nog ga tegenkomen in de komende weken. En misschien zitten ze straks ook wel in de camper als Michiel en ik op vakantie gaan... nog maar niet aan denken!

• 03 April 2011 - 18:04

Hendrieke:

He johanna,

Ik heb er enige tijd over nagedacht, maar ik denk dat een kakkerlak op je kamer net is als een mug. Je wilt zo'n beest dan zo graag dood hebben, maar eigenlijk is het te veel moeite om zo'n ding op te zoeken en dood te maken. Enige oplossing, er komen toch wel weer nieuwe, dus je kunt net zo goed gewoon gaan slapen. Je moet je er toch een keertje bij neer leggen. Aangezien mensen insecten inademen/opeten terwijl ze slapen, wordt je nu wel wakker met een volle maag;)

Liefs

• 03 April 2011 - 18:34

Johanna :

@ Hendrieke: jij bent niet wijs.
    Een kakkerlak vind ik echt wat anders dan een mug. Deze kakkerlak is 5 bij 2 cm (pootjes en voelsprieten niet meegerekend), die die krijg je echt niet binnen zonder flink te kauwen (jij hebt rare ideeen). Als je zo'n beest laat zitten, heb je er zo 40 sjouwen. Een kakkerlak stinkt en verspreidt bacterieen. Zo'n beest HOOR je lopen. En kan door je kleren en dekens heen vreten. Nee, een kakkerlak is iets anders dan een mug. Zo kun je jouw redenering ook doortrekken dat een mug eigenlijk niet zoveel verschilt van een grote bruine rat. En dat je die ook wel kan laten zitten, jaja. Ik hoor jou nog wel eens als jij je eerste ontmoeting met de Grote Amerikaanse Kakkerlak hebt gehad!

• 03 April 2011 - 19:46

Roely:

hoi Johanna gat gat gat wat vies en eng is een vliegenmepper een idee of bestaan die daar niet? en een oproep aan alle lezers : help Johanna aan verdelgings ideeen!!!!!!

• 03 April 2011 - 23:21

Arjen:

Hee Johanna,

Heb weer eventjes bijgelezen, eeeeerg druk gehad de afgelopen weken (dataset opnieuw opgebouwd.. zucht). Maar SUPER dat de seminar zo goed ging, misschien ook deze nog op het summer camp? (dan ben je weer terug toch?). De kakkerlakken ken ik, heb ik in Mexico eens gezien buiten de hotelkamer, echt geen pretje, maar niet te veel over na denken.

Take care!

Arjen

• 04 April 2011 - 09:52

Hendrieke:

Ik had het er al met ma over gehad dat ik mijn woorden moest terug nemen. Ik vond het wel een goed idee dat jij een klamboe gaat kopen, maar als jij zegt dat ze overal doorheen eten. Wie weet kruipen ze dan ook wel door je huid, net als scarabee's (hoe schrijf je het?). Dan kan ik ze er wel uitzuigen met m'n glazen bollen haha
    Eigenlijk mag ik jou niet pesten hiermee, het is kloten om beesten in je huis te hebben die je er niet wilt hebben. Misschien een natuurlijke vijand los laten in je huis?

• 04 April 2011 - 11:28

Ma:

goedemorgen johanna, nog een beetje geslapen vannacht? vast wel een keertje gedroomd.
    had het gisteren met pa over de kakkerlak, pa kent ze ook , vroeger aan boord hadden ze ze ook.
    ze houden niet van licht, maar doen voor de rest niks toch? maar ja ik wou ook niet naar de brug als het schemerig werd.
    toen wij een vleermuis op de kamer hadden heb ik na die tijd wel 2 maand met licht aan geslapen.
    ideetje???? nou veel geluk ermee en je hebt het deze week rustiger op je werk? groetjes van deze kant

• 04 April 2011 - 19:55

Astrid:

Nou...slaap lekker na alle ranzige verhalen van je zusje hahahah

• 05 April 2011 - 05:32

Johanna :

@ Roely: was het maar waar dat een vliegenmepper zou voldoen. Ik denk eerder aan een hamer, eerlijk gezegd!

@ Arjen: oei, database opnieuw opzetten. Lamme handjes van het klikwerk zeker...? Dank voor je felicitatie - ik ben er ook echt heel blij mee dat mijn seminar zo goed ging. Is toch een mijlpaal voor me! Maarre... kakkerlakken BUITEN een hotelkamer is wat anders dan een meter van je kussen. En dan is het erg moeilijk om ze te negeren!

@ Hendrieke: Misschien heb je door jouw bioscoopwerk iets te veel griezelfilms gezien de laatste tijd?

@ Ma: ik weet dat er veel soorten kakkerlakken zijn. Ik denk dat pa een andere soort op de boot had. Ja, kakkerlakken 'doen niets' en ze schieten weg zodra je het licht aandoet, maar ze zijn erg slecht voor je gezondheid. De geur die die beesten afscheiden slaat op je longen. En als je er eenmaal eentje hebt, heb je er zo 40, en dan kan het hard gaan met de luchtkwaliteit. En ze schijten. En ze vreten spullen kapot. Ik zou ze niet onschuldig willen noemen.

@ Astrid: ja, precies. Ranzig. Alsof ik nog niet genoeg ellende heb door die beesten. Komt zij aanzetten met scarabee-kevers. Op hol geslagen fantasie! Als ze hier was, had zij dat rotbeest mogen vangen!