Texas Police (revisited)
Door: Johanna
Blijf op de hoogte en volg Johanna
26 April 2011 | Verenigde Staten, Austin
Variatie in politie
Niet lang nadat we achter die auto terecht kwamen hebben we de Texas Police gebeld. Nu heb je in Amerika (groot land) nogal een keuze wat politie betreft. Er bestaan veel smaken in de ‘law enforcement community’:
- FBI (Federal Bureau of Investigation): die opereert landelijk (want ‘federaal’). De FBI is voor de grote zaken, en die komen niet opdagen voor verkeersdingetjes.
- State Troopers: opereren op staatsniveau. State Troopers controleren o.a. snelwegen op auto’s die drugs vervoeren. Ook worden State Troopers ingehuurd voor evenementen om de lokale politie te ondersteunen.
- Sheriff: een staat is weer opgedeeld in counties, en een sheriff is verantwoordelijk voor een county. Ter info: Austin ligt in Travis County.
- Deputy: een sheriff heeft een aantal agenten onder zich die hij ‘deputy’ noemt, een soort hulpsheriff. Deze werken ook op county-niveau.
- Constable: een county wordt dan weer opgedeeld in ‘precincts’, en een constable is daar weer verantwoordelijk voor. In Texas, maar niet in alle staten, is de constable een gekozen functie. Ook de constable heeft weer deputy constables ter assistentie.
- City police: deze politiemensen werken in de stad zelf. We hebben hier de Austin Police Department (APD). Beetje vergelijkbaar met NYPD en LAPD (New York Police Department en Los Angeles Police Department).
- UTPD: ook de universiteit heeft zijn eigen politie: University of Texas Police Department.
Wij kwamen zaterdagavond uit Weimar en reden naar Austin. Zo’n 45 minuten voor Austin kwamen we die enorm slingerende auto tegen. En wij wilden de politie bellen. Nu is een ‘moving target’ sowieso al lastig om te vinden, maar als je daarbij ook nog eens de grenzen van een county overschrijdt wordt het helemaal een probleem. Immers, sheriffs en hun deputies hebben geen jurisdictie buiten hun eigen county.
Texas Police bellen!
Ondertussen hadden Kevin en ik het kenteken van de slingerende auto gezien. Wij bleven achter de slingerende auto rijden om tenminste onze rijstrook te 'bewaken', zodat er geen achteropkomende auto's zouden schrikken van het geslinger van onze voorganger. Omdat de situatie echt heel erg gevaarlijk was, belde Leah 911. Ik heb me verbaasd hoe dat ging. Ze werd drie keer doorgeschakeld, telkens moest ze het verhaal opnieuw vertellen (en ondertussen ging het voor ons een paar keer bijna heel erg mis…). Er zou politie komen, maar wij zagen niets. Dus Leah belde nog een keer. Toen werd ze doorverbonden met de county waar we toen reden. Toen gingen we de county-grens over. Als gevolg werd Leah doorverbonden met de Travis county police. Vervolgens werd de verbinding verbroken. En ondertussen die auto maar slingeren, bijna-botsingen veroorzakend. Even later waren we bijna in Austin (en dan nog kun je een heel eind rijden, hoor, Austin is erg uitgestrekt). Toen heeft Leah vervolgens de Austin Police gebeld. Die had vervolgens nog bijna een kwartier nodig om te komen. Wij werden gevraagd om achter de auto te blijven rijden, en om aan de lijn te blijven om de agent aan de lijn te assisteren met het identificeren van de auto in kwestie.
Na een volle drie kwartier na onze eerste melding zagen we de politieauto achter ons. Dat was één straat voordat de auto een woonwijk inreed. Wij zijn ook daar nog achteraan gereden, we wilden weten wat er zou gebeuren. Uiteindelijk bleek er een volle politiemacht van 3 auto’s bij de ‘dader’ thuis te staan. Schijnbaar zijn die eerste twee meldingen toch gelukt, en op basis van de kentekens hebben ze de dader thuis opgewacht. Van wat wij uit de auto konden zien was het een dronken vrouw van een jaar op zestig.
Wat leren we hier van?
Je moet nooit gaan rijden met drank op, ook niet in Texas. Maar als je dat doet, zorg dan dat je niet langer dan 45 minuten hoeft te rijden. Binnen die tijd heb je een goede kans om zonder politie achter je aan thuis te komen. Het advies dat ik kreeg ‘You don’t want to get into trouble with the Texas Police’ klopt, maar het duurt even voordat het zover is. Althans, op de snelweg (enne... snelheidsbekeuringen zijn uitgesloten – daar zijn ze hier ook goed in!).
26 April 2011 - 16:08
Klaas:
Wat is dit nou dan? ''Maar als je dat doet, zorg dan dat je niet langer dan 45 minuten hoeft te rijden.'' Das geen goedkeuring! Zo zie je maar weer dat het hier in Nederland toch aardig goed is geregeld haha.
Wat mij te binnen 'schiet': Hoe zit het met schieten en een pistool in huis hebben.. Het volgende: Wanneer een inbreker inbreekt in je huis, jij gaat hem achterna en schiet hem neer op je eigen terrein. Is dat per definitie moord of is dat (omdat je op eigen terrein schiet) zelfverdediging?
Klaas -
26 April 2011 - 17:22
Johanna :
@ Klaas: Raar he. Ik had gedacht dat de politie wel sneller ter plekke zou zijn. Het zal ook te maken hebben met de afstanden die ze hier moeten overbruggen. En nee, 'don't drink and drive', hoewel ik het gevoel heb dat het hier vaker voorkomt dan bij ons... Voor mij is het een reden om 's avonds niet door de stad te fietsen, het gevaar dat een dronken bestuurder je te laat ziet is levensgroot.
Over schieten: het is nog erger dan jij stelt. Ja, je mag inbrekers neerschieten (dood of niet), ter zelfverdediging. Sterker nog, je mag zelfs iemand neerschieten die jij verdenkt dat het een inbreker is. Er is hier en geval geweest van een vrouw waarvan ze de man verdacht dat ie vreemd ging. Hij komt een keer 's avonds laat thuis, zijn vrouw schiet hem neer (dood) en zij claimt 'dat ze dacht dat het een inbreker was'. Vrijuit, geen straf. Dus ja, zelfverdediging, maar met wat losse eindjes en gevaarlijke consequenties!
Ik heb overigens laatst met een 'bb-gun' geschoten, dat is een luchtbuks met kleine kogeltjes. Ik vond dat al heel wat. Ik heb de container geraakt. Er schijnt hier een shooting range te zijn met speciale 'vrouwenavonden'. Rare hobby! -
26 April 2011 - 17:32
Roely:
spannend verhaal zeg ik kijk graag naar misdaadseries (jou broer klaas ook volgens mij )dus ik kijk uit naar het vervolg
26 April 2011 - 17:44
Johanna :
@ Roely: haha, het vervolg zou meer iets als een soapserie zijn, denk ik. Als door ons 3x bellen naar de politie er ook daadwerkelijk 3 politieauto's bij je ladderzatte buurvrouw op de stoep staan (met sirenes en al), en dat voor 'drinking and driving', dan is dat niet goed voor het imago van de buurvrouw...!
Het ritje was serieus erg spannend - elke keer vloog die auto weer een kant op... en dan maar hopen dat niemand werd geraakt. En bij stoplichten was het steeds weer de vraag of de bestuurder de rem wist te vinden... Wij hebben wel het gevoel dat we door onze achtervolging hebben bijgedragen aan het voorkomen van een ongeluk. -
26 April 2011 - 20:09
Klaas:
@ tante Roely: Het voorbeeld komt wel ergens uit zo'n serie maar kijk zo af en toe wel eens mee met Linda.
@ Johanna: Schieten mag dus. Maar wat als hij inbreekt, jij hem achterna gaat en hem op de openbare weg neer schiet. Mag het dan nog steeds? -
26 April 2011 - 20:22
Astrid:
Jeetje....jij maakt daar ECHT van alles mee he!!!! -
27 April 2011 - 07:04
Hendrieke:
Wat een stelletje lullo's in Texas! Vraagt de politie je om bij zo'n gek in de buurt te blijven rijden? Dan vragen ze je theoretisch gezien om je eigen leven te wagen voor de veiligheid van de andere burgers op de snelweg.
Wel komisch dat het een vrouwtje is van zestig jaar. Zou je toch denken dat die oudjes zich wel gedragen:p
Liefs -
28 April 2011 - 17:17
Roely:
oei oei Hendrieke jij zegt OUDJES tegen rijpere mensen van zestig jaar dat is gewaagd hoor!!!"